Weet je nog? Vroeger?

Geschreven door: Maarten

Een tekst, ik betrap mijzelf erop, die steeds vaker uit mijn mond rolt. Want weet je nog? Vroeger? Vroeger toen je ouders en hun generatiegenoten deze zelfde tekst ook te pas en te onpas door de ruimte lieten vliegen. Met weemoed terugkijkend op hun levens, naar hun jongere jaren. Toen alles kon, mocht en ze vooral ook van alles ‘gewoon’ maar deden. Dat ‘gewoon doen’ was door de jaren heen langzaamaan verloren gegaan. Logisch ook, want ze hadden kinderen, werk, een auto, een huis en konden tijdens hun jaarlijkse tweeweekse vakantie wel uitrusten van hun drukke bestaan. Ruimte voor ‘gewoon doen’ was er tijdens die andere 50 weken ‘gewoonweg’ niet! Toch?

Mooie verhalen, dat leverde het wel op, die ‘Weet je nog vroeger-vraag’. Mooie verhalen waarvan ik er ook heel veel in mijn repertoire heb, ontelbaar veel!

Weet je nog? Nu? Een tekst, ik betrap mijzelf erop, die zelden tot nooit uit mijn mond rolt. Althans, tot voorkort. Deze tekst weet inmiddels steeds vaker de weg van binnen naar buiten te vinden. Er zitten heel veel wensen, doelen en uitdagingen daarbinnen in mij. Een uitzondering zal ik daar absoluut niet in zijn, daar ben ik van overtuigd. Net zo overtuigd als van het feit dat velen van mijn generatiegenoten deze weg naar buiten nog niet hebben gevonden. Nog niet.

Ramses Shaffy zong ooit in 1967: “Mens, durf te leven!” Ik zou daaraantoe willen voegen: “…, je hele leven.” De ‘Weet je nog vroeger-vraag’ is er eentje die beantwoord zou moeten met mooie verhalen die gaan over alles fases in je leven. Verhalen, die gebundeld, het mooiste boek zouden moeten zijn die je ooit hebt gelezen. Een boek die je in één ruk kan uitlezen, op je sterfbed, zodat je glimlachend die onvermijdelijke eeuwige slaap kan vatten.

Weet je nog? Ik deed! Wat wil jij? Waar droom jij van? Wat maakt jou gelukkig? Maar welke excuses en overtuigingen gebruik jij om ze ‘gewoon’ niet uit te voeren? Ik ben benieuwd hoe origineel en creatief jullie zijn!

Het is nooit, maar dan ook nooit te laat om (weer) ‘te doen’. Hoe mooi zou het zijn als je laatste woorden zijn: ‘‘Weet je nog? Ik deed!”

Leef! Weet je nog?

Heb je vragen of wil je iets met ons delen? Neem gerust contact met ons op!