Geschreven door: Inge

In een neerwaartse spiraal, een vicieuze cirkel….

Je kent de uitspraken vast wel. Is het niet van jezelf, dan wel van een ander. Bewust zijn van het feit dat je in die cirkel of spiraal zit, is niet altijd genoeg om stappen te zetten om je uit de situatie halen. Mensen kunnen maanden, zelfs jaren in dezelfde negatieve vibe zitten, ondertussen vasthoudend aan externe factoren. Zoals ‘Als mijn jongste op school zit, dan heb ik meer tijd voor jezelf.’, Als we verhuisd zijn, dan krijg ik meer rust.’ of ‘Als ik meer geld heb, dan ga ik leuke dingen inplannen.’ In de hoop dat er uiteindelijk licht aan het eind van de tunnel is……

Vervolgens dient het volgende probleem zich aan en daar ga je weer….

Wanneer je zelf niks verandert en afhankelijk blijft van externe factoren, blijf je aanmodderen en in die neerwaartse spiraal zitten. Vaak ben je je niet bewust van wat WEL mogelijk is.

Je kan namelijk, juist in zo’n periode, heel mooi kijken wat je zelf kan veranderen, met je gedachten over de situatie. Je creëert ruimte en creativiteit en verkort de periode van ‘afwachten’! En een mooi gevolg hiervan is, dat je veel inzichten krijgt die je weer bij volgende uitdagingen kan inzetten. Wij noemen ze ook liever uitdagingen in plaats van problemen. Door simpelweg het woord te veranderen, word de lading al anders, merk je dat?

Je bestaat als mens onder andere uit karaktereigenschappen, gewoontes en aangeleerd gedrag. Dat wat misschien wel de meeste invloed heeft op jouw gedrag, zijn de aangeleerde overtuigingen. Deze overtuigingen kan je zien als inhoud van een dichte ruimte die zich in de loop van de jaren gevuld heeft met alle gedachten en ideeën over wat jou is overkomen. Als je de sleutel in het slot steekt, de deur durft te openen en de overtuigingen ruimte geeft, dan heb je de eerste stap gezet.

Door te kijken naar deze inhoud, maakt dat je ze aandacht geeft. En alles wat je aandacht geeft groeit, toch?

Nu is het alleen niet de bedoeling dat de beperkende overtuigingen, maar de helpende overtuigingen gaan groeien. En het mooie is, dat je dit zelf kan, met behulp van een coach.

Door ze te bekijken, voorzie je jezelf ten eerste al van informatie. Zijn het beperkende? Houden ze je op je plek? Maken ze je klein? Zijn het helpende? Heb je er in de positieve zin iets aan gehad? Brengen ze je verder? Zo kan je ze van elkaar scheiden. Opschrijven kan ook helpen om je brein nog meer te bewust te maken.

Als je dit hebt gedaan, is de volgende stap om de beperkende overtuigingen 1:Weg te gooien of 2: Om te denken naar iets positiefs.  Door aandacht te geven aan de helpende overtuigingen sla je 2 vliegen in 1 klap. Want 1: Je hebt je focus niet meer op de beperkendeen 2:Je geeft ze aandacht, dus ze groeien!

Ik heb een groot deel van mijn leven gedacht dat ik niet sterk genoeg was. Dat ik zwak was en uiteindelijk nam ik maar genoegen met hoe ik (over)leefde. Totdat ik dat niet langer wilde. Ik wilde leven. Ik wilde volop leven. Het ombuigen van de beperkende overtuigingen heeft mij erg geholpen.

Om je alvast op gang te helpen kan je beginnen om eens te letten op welke overtuigingen jij in je hoofd hebt. Doe dit een paar dagen en merk op hoe vaak je ze hebt en schrijf ze op!

Wil je hulp bij het omdenken? Of bij het bewust worden van wat jou op je plek houdt? Plan een coachgesprek met 1 van ons in. Tijdens dit gesprek gaan we samen op zoek naar wat jou verder kan helpen!

Liever iets anoniemer kennis maken? En tegelijkertijd voorzien worden van nieuwe inzichten? Dan is de Inspiration van 23 mei iets voor je!

Liefs Inge