Geschreven door: Inge

Het voelt alsof ik naar mijn jongere zelf kijk. Ik ben in gesprek met een jonge moeder die al lange tijd ontzettend haar best doet om het op elk vlak goed te doen. Ze komt er nu achter dat dit niet lukt, wat het gevoel van falen oproept.

Ze is op. Ze brengt haar vrije tijd thuis door en staat op standje overleven, zodat ze de werkdagen een soort van wel kan volhouden. Haar lijf geeft al enige tijd aan dat het genoeg is geweest. Hoe vervelend dit ook is, want als je lijf stagneert, komt dat natuurlijk nooit uit. Ik kijk er liever op een helpende manier naar: Want hoe mooi is het dat je lijf aangeeft dat het genoeg is? Je draagt dus altijd iets bij je, dat je voorziet van een soort stoplicht en richtingaanwijzers die je helpen naar een richting die goed is voor jou. Het lastige in dit geval is dat je dat op het moment zelf, niet zo ziet en voelt. En daarom is een coachgesprek zo waardevol.

Ik hou haar een spiegel voor. “Voor wie doe je dit?” Waarin ik refereer aan het feit dat ze haar werk op 1 zet. “Voor mijn werk, want ja, die betalen me en het zijn maar een paar dagen.  Doordat het me zo leeg trekt, ben ik er thuis ook niet echt, ik laat iedereen in de steek.” antwoord ze.

De volgende vraag die ik stel is: “Wie laat je in de steek?”  Een stilte valt. “Nou, iedereen, mijn werk, mijn man, mijn kind, ik ben alleen maar bezig met overleven.” Ik vraag nog een keer wie ze in de steek laat. Er valt een stilte en ik zie het besef bij haar binnen komen. “Mezelf” antwoord ze. Je hoort het spreekwoordelijke kwartje vallen.

Moeilijke periodes zijn kansen om te groeien. Uiteindelijk hebben we allemaal een keuze. Het is aan jou. Ga je de kans uitpakken als een kado en ga je ontdekken wat je ervan kan leren? Dan maak je de periode betekenisvol door de inzichten te gebruiken bij volgende uitdagingen. En daar ligt jouw groei.

Ga je ze niet zien als kansen, maar als mislukkingen of falen? Een gemiste kans, want het gevolg is dat je de eerstvolgende situatie niet anders gaat aanpakken en dan blijf je dezelfde problemen tegenkomen. Simpelweg doordat je niet leert en niet groeit.

In dit gesprek is het alsof ik naar mezelf kijk, naar mezelf van 4 jaar geleden. Moeder van 2 jonge kinderen, getrouwd, een baan van 3 dagen en een sociaal leven die ik up and running wilde houden. Maar dat lukte me niet. Hoe harder ik mijn best deed om te voldoen aan alle eisen van anderen, hoe harder ik op mijn plaat ging.

“Dat moet ik toch gewoon kunnen?” was de gedachte die mij in die positie hield. Tot het moment dat ik niet meer anders kon dan goed naar mezelf te kijken en luisteren. Het grootste inzicht uit die periode is dat als ik niet goed voor mezelf zorg en ik alleen maar bezig ben met de boel om me heen draaiende te houden, ik zelf niet draai en omval. Het  was tijd om mezelf te ont-dekken. En alle antwoorden lagen al in mij.

Want verder dan dat hoef je het niet te zoeken. Al je wensen, behoeften, levensdoelen, motivatie en waarden liggen in je. Het enige wat je hoeft te doen, is er aandacht aan gaan geven.

Doe je anderen dan tekort? Nee. Doe je jezelf tekort als je geen aandacht aan jezelf geeft? Ja. Als jij goed voor jezelf zorgt, jouw basis verstevigt en energiek door het leven gaat, beweegt de rest; man, kinderen, familie, werk en vrienden, met je mee. Je doet ze niet tekort om de focus volledig op jezelf te richten. Je zorgt er dan juist voor dat je weer de vrouw en moeder kan zijn die je zo graag wil zijn.

Wie ben jij? Waar hou je van? Waar krijg je een kriebel van in je buik? Waar wil jij elke dag je bed voor uit springen? Kortom, waar is je levenslust? Die zit in jou. Ook als je het moeilijk hebt. In moeilijk situaties ligt het verstopt onder een dikke laag bagger, maar.. gelukkig kunnen we die bagger weg werken door aandacht te geven aan jezelf.

Kom in beweging, voel de rust en sta open voor kansen en inzichten om te groeien. Daarmee zorg je er automatisch voor dat je van betekenis kan zijn voor jezelf en je omgeving.

Je bent mooi zoals je bent en er leeft een kracht in je die alleen zichtbaar wordt wanneer jij daar aandacht aan geeft. Het zou zonde zijn als je dat niet aan jezelf en de rest laat zien toch?

Liefs Inge