Geschreven door: Inge

Gun jezelf de tijd.

Ik merk aan haar dat het haar niet snel genoeg gaat. Ze zit 3 weken thuis met een burn-out en had verwacht wel weer up and running te zijn na zoveel dagen niks te doen. Onmacht, frustratie en verdriet hebben de overhand.

Niets is ook iets. Dat vergeten sommigen wel eens. We hebben het gevoel altijd bezig te moeten zijn om ons nuttig te voelen. Lijstjes afvinken, sociale contacten onderhouden en projecten aanpakken, zodat we uitblinken op zowel privé als werk. Doordenderen zonder stil te staan. Wanneer is de laatste keer geweest dat je niks hebt gedaan? Hoe voelde dat? Onwennig? Vervelend? Kwam je jezelf tegen en ben je maar weer snel verder gegaan met ‘iets’?

Ik vraag haar als ze terugkijkt, hoe lang het eigenlijk al niet goed met haar ging. Hoe lang ze al over haar grenzen ging. Stilletjes antwoord ze: Misschien wel al vanaf de eerste dag van deze baan, dus 6 jaar. Zes jaar lang. Moeten voldoen aan verwachtingen van haar ouders, omdat die de opleiding voor haar hadden betaald. Moeten voldoen aan de verwachtingen van vriendinnen, omdat die de functie zo goed bij haar vonden passen. Moeten voldoen aan de verantwoordelijkheid, want de hypotheek moet wel elke maand betaald worden. ‘Moeten voldoen aan’ komt in haar geval te vaak voor in haar leven, tot nu toe.

De balans is weg. Het woordje ‘moeten’ is een allergie geworden. Haar lijf schreeuwt om rust. Om niks. Om niets. Om iets.

Samen wandelen we verder en ik zeg: Gun jezelf de tijd. Paniekerig kijkt ze me aan en zegt: Daar heb ik geen tijd voor, want mijn baas moet morgen weten wanneer ik weer kan beginnen.

Opnieuw zeg ik: Gun jezelf de tijd. Door de zin te herhalen en in stilte verder te lopen, valt bij haar het kwartje. Ze ziet in dat drie weken te kort zijn om een achterstand van jaren in te halen.

Stap voor stap lopen we verder. Het is voor nu even goed zo.

Niets is ook iets.

Meer weten over wat je kan doen om een burn-out te voorkomen? Of wat je kan doen als je net thuis zit van je werk? Meld je aan voor mijn gratis webinar ‘Thuis met een burn-out. En dan?” 

Op 28 oktober en 1 november zit ik om 10 uur live voor je klaar om mijn ervaringen en tips met je te delen.

Liefs Inge